6 tips om alleen op buitenrit te gaan

6 tips om alleen op buitenrit te gaan

Soms lukt het niet om samen met iemand op pad te gaan en andere keren is het gewoon fijn om alleen met jouw paard het bos in te kunnen. Ben je nog niet eerder alleen op buitenrit geweest? We kunnen ons voorstellen dat dat best spannend is! Dan is het goed om onze tips te lezen voor een goede voorbereiding.

Tip #1 De allereerste keer op buitenrit
Ga je echt voor de allereerste alleen keer op buitenrit met je paard dan is het verstandig om iemand mee te nemen (lopend of fietsend). Mocht er onverhoopt toch iets gebeuren, dan is er iemand die je kan helpen of hulp in kan schakelen. Het kan ook helpen om eerst een paar keer met een ervaren paard en ruiter op buitenrit te gaan en het daarna pas alleen te proberen.

Tip #2 Zoek een bekende route uit
Onze tweede tip is om een voor jou bekend gebied of route uit te zoeken. Als jij bekend bent met de omgeving dan weet je wat je kan verwachten onderweg. Zo hoef je ook niet heel bewust op de route te letten of tussendoor steeds op een kaart te kijken.

Tip #3 Denk aan je eigen veiligheid
Draag bijvoorbeeld altijd een cap. Het beschermt je hoofd niet alleen bij een val, maar ook tegen laaghangende takken die je misschien tegenkomt op je rit. Een bodyprotector of opblaasbaar vest kan je ook extra bescherming bieden bij een val. Tijdens de donkere dagen in de herfst en winter is het goed om reflecterend vest te dragen. Zo ben je beter zichtbaar voor het verkeer om je heen.

Heb je een paard dat plotseling opzij kan springen wanneer hij schrikt? Dan is een borsttuig, bokriempje of halsriem aan te raden om je balans te kunnen bewaren.

Tip #4 Handige spullen voor onderweg
Wanneer je alleen op buitenrit gaat, is het belangrijk om iemand te kunnen bereiken bij een noodgeval. Houd je telefoon zelf bij je en doe die niet in een zadeltas. Als je valt, gaat je paard er niet vandoor met je telefoon. Een andere handige tip is om een naamplaatje met je eigen telefoonnummer en ander belangrijk persoon te bevestigen aan het tuig van je paard. Een hoevenkrabber kan van pas komen wanneer er een steentje vastzit in de hoef van je paard.

Tip #5 Vooraf oefenen
Vindt jouw paard verkeer nog erg spannend? Dit kan je ook eerst thuis oefenen door situaties na te bootsen. Denk hierbij aan mensen met honden, fietsers, scooters, auto’s en trekkers. Laat het paard het spannende voorwerp eerst volgen, voor je gaat oefenen met passeren of inhalen. 

Tip #6 Een laag tempo aanhouden
Heb je nog geen ervaren buitenrij-paard? Dan is het goed om de route op een rustig tempo af te leggen. Zo houd je de adrenaline van je paard ook laag en zul je waarschijnlijk minder (heftige) schrikreacties krijgen.

Wil je toch wat sneller en een draf en galop oppakken? Doe dat dan op de heenweg in plaats van de terugweg. Vaak weten paarden hun eigen stal maar al te goed te vinden en willen ze graag naar huis, dus houd daar rekening mee op de terugweg.

 

Loading...